Annica Östermalm (fd Sjölund)

Idag, på internationella kvinnodagen, vill vi uppmärksamma en kvinna som har ett stort hjärta för idrotten och som själv spelat på de stora arenorna, Annica Östermalm (fd Sjölund). Annica är bördig från Finström och startade sin fotbollskarrär i IFFK som 9-åring. Hon höll på med flera idrotter, hockey, innebandy och friidrott när hon var liten. Annica berättar

”jag ville egentligen inte spela fotboll, men sen när hon väl testade så var det kul.”

Bild från IFFKs årsberättelse 1995

Annica säger att det var guld värt ha så nära till idrotten och det var det vi gjorde då. Hon lyfter flera gånger fram Gunder Andersson som varit tränare för henne, han plockade upp henne på vägen till träningarna och var senare också lagledare i Åland United.

Annica tredje flickan stående från höger, tränare var Gunder Andersson och Gunnilla Ahlqvist.

Annica spelade fotboll i både rena flicklag och i lag som var blandat med pojkar. I blandlaget var hon kapten ett tag. Redan vid 14 års ålder spelade hon med IFFKs damlag och precis innan hon skulle fylla 15 blev hon kallad till första landslagssamlingen. Annica spelade med IFFKs damer och gick vid Ålands lyceum men vid 17 års ålder skrev hon på för stockholmslaget Älvsjö. I veckorna studerade hon på lusse och tränade med IFFK och sen spelade hon matcher med Älvsjö på helgerna och tränade i Älvsjö när hon kunde under sommarlovet. Annica spelade sin första landskamp med U-18 landslaget och var med i flera olika åldersgrupper i landslaget samtidigt. Det blev en säsong i stockholmsklubben för att sedan flytta till fastalandet, Jakobstad där hon skrev studentskrivningarna för att bli klar med utbildningen och spelade med FC United i 3 år.

Annicas IFFK slogs ihop med LIF under hösten 2004 och Åland United bildades, ÅU tog sig upp i finska högstaligan och Annica tog chansen att spela på högsta nivå på hemmaplan efter 3 år i Jakobstad. Annica spelade i Åland United 2 säsonger samtidigt som hon jobbade på Viking lines kontor. Hon funderar, så här i efterhand hur livet gick ihop med ett heltidsjobb, spel i högsta finska ligan vilket betydde många och långa bortamatcher under helgerna, samlingar och matcher med landslag och att ha ett liv utanför. Men hon konstaterar att hon hade mycket roligt och att det bara gick.

Klipp ur bollkollen (IF Finströmskamraternas fotbollstidning) 2006

Nya utmaningar kom sedan i form av att Annica flyttade till Stockholm och spelade för AIK i allsvenskan 2008 och 2009. EM hölls i Finland 2009 och det finska landslaget var därmed direktkvalificerat. Annica ser kvartsfinalen mot England som sitt största idrottsögonblick. Man förlorade tyvärr med 2-3 i Åbo, Annica gjorde det första målet och Linda Sällström det andra.

Annica fortsatte sin satsning på fotbollen i Göteborg 2010, närmare bestämt Jitex, som precis stigit till allsvenskan. Hon var med och tog laget till en femte placering redan första året i allsvenskan med känning på medalj. Hösten 2012 fick hon en skada men kämpade sig tillbaka och var med och tog finska landslaget till EM slutspel som gick av stapeln i Sverige 2013. Tyvärr gick inte finland vidare från gruppen, man hade samma poängtal men sämre målskillnad än Danmark och slogs ut trotts en riktigt fin match som sågs av 8360 åskådare på Gamla Ullevi.

Lagkaptenen i finska landslaget Annica Sjölund nickar in 1-1 på hörna i 87e minuten mot Danmark i EM 2013.

Kopparberg Göteborg var intresserade av Annica och hon skrev på sin sista säsong för dem på elitnivå 2014. Med finlands landslag har hon flera gånger spelat VM kval men tyvärr aldrig nått ända fram. Annica har varit en stor tillgång för lagen hon spelat i, dels genom att göra många mål, ha en speluppfattning som många bara kan drömma om men också genom att vara en lagspelare både på och utanför planen. Annica har ofta fått bära kaptensbindeln och det är nog för att hon har en förmåga att kunna ta alla olika slags individer och se alla i ett lag. Annica säger att

”idrotten har betytt väldigt mycket för mig. Det är bra för både kropp och huvud att vara igång fysiskt. Idrotten är också ett socialt sammanhang där jag fått många kompisar, ett sammanhang som jag kanske lite tagit förgivet och idag kan sakna.”

Vikarierande sportchef på Ålands Idrott är Annicas arbetstitel idag. Ett jobb som passar henne väldigt bra med sina ledaregenskaper och som hon gör med bravur. På fritiden har hon börjat träna sin dotters fotbollslag, IFK Mariehamns Flickor 2015-2016. Man kan även se henne spela padel i Padel Leauge med forna lagkamraten Mathilda Björklund (fd Mörn).