HARRY ”STOBBAN” SARLING

I och med vårt 100 års jubileum vill vi uppmärksamma några av de personer som varit viktiga för föreningen. Harry ”Stobban” Sarling började spela fotboll då han var 10 år, vid 24 års ålder tog han över som spelande tränare för herrlaget i fotboll. Harry satt även med i IF Finströmskamraternas styrelse under sin aktiva tid.

Det började med att man startade fotbollslag i folkskolorna. Tjudö folkskola hade ett lag där Harry och hans bröder var med. Man spelade folkskolecup mot kommunens andra skolor. 1949 blev Tjudö Folkskola med Harry 10 år i laget guldmedaljörer efter man vann mot Näfsby i semin med 5-1 och med 3-1 i finalen mot Övernäs. Intresset för fotbollen spred sig och fotbollen utvecklades.

”Framgångar i skolfotbollen skapade folkrörelse i bygden, särskillt på landsbygden som senare blev sort publikstöd” berättar Harry.

Åländska juniormästerskap började anordnas och kommunpolitikerna fattade intresse för fotbollen i Finström. Harry skördade stora framgångar med IFFK fotboll. Harry berättar att han särskillt minns när Axel Mattson i Västanträsk stannade till när han plöjde på åkern för att säga ”herregud pojkar vad ni är duktiga i fotboll” och på vägen från skolan blev fotbollspojkarna nu som då inbjudna på en kaka av tanterna i trakten och fick höra hur duktiga de var.

På hösten 1959 invigdes nya fotbollsplanen i Markusböle invid nya Breidablick, det året spelade herrarna första året i Finlands bollförbunds Kretsserie man lyckades också ta sig till fjärde omgången i Finlands fotbollscup. Laget färdades med flyg till matcherna föra att sedan åka nattbåt hem till Åland igen på denna tiden.

IF Finströmskamraterna vann kretsserien 1962 och flyttades upp till landskapsserien(div3). Harry tar över som spelande tränare 1963 och man blir 5a i serien. En stor framgång, den största föreningen nått blev det 1964. Laget vann sin zon och flyttades som första åländska lag upp i Finlandsserien (div2). Laget med den spelande tränaren Harry som libero vann även distriktsmästerskapet detta året. IFFKs storhetstid inom herrfotbollen har startat.

”Vintertid har vi spelat inne i Breidablicks föreningshus på parkettgolv! Taklamporna och fönstren har hållit, men några lampetter på sidoväggarna har fått stryka med för felriktade kanonskott” säger Harry Sarling Hufvudstadsbladet 22 april 1965.”

I medeltal kom 700 personer för att se IFFKs A-lag spela match i Markusböle under 1965 i division två. Tyvärr blev sejouren för ”Stobban” och hans IFFK i Finlandsserien inte så lång utan man kom på en tionde plats vilket betydde nedgradering. Året efter spelade Harry och hans mannar i div tre, laget gjorde en storartad insats genom att ta sig genom 6 omgångar och ta sig till 16-dels final i Finlandscupen. Året efter gick IFFK obesegrat genom serien och tog sig igen upp till division 2, en enanstående prestation. Där höll man sig sedan kvar till 1972 för att ta ett mellanår och sedan avancera till div 2 igen 1974.

Tre säsonger -75, -76 och 77 blev det spel för Harry i division 2 med sitt IFFK för att sedan spela sina sista 3 år i division 3 med A-laget. Harry berättar glatt många roliga historier om flyg som stannats för att hämta glömda matchkläder, rock och sandaler som blivit kvar i Åbo och hur äldre gubbar och tanter uppmärksammat honom och hans lagkompisar för deras insatser i fotbollen.

Harry ”Stobban” Sarling var spelande tränare under 17 år i föreningen, fram till 1980. Hans filosofi som tränare under sina aktiva år var att hålla tätt bakåt i första hand och sedan göra målen frammåt i andra hand. Hans filosofi som spelare var att som sista utespelare (libero) röra bollen så lite som möjligt på match och istället låta sina medspelare ta hand om bollen högre upp i planen. Harry säger att idrotten varit väldigt viktig för honom och framhäver betydelsen av den i samhället.

”Idrotten är otroligt viktig, genom idrotten får man lättare kompisar i skolan och genom den får man kompisar överallt.”

IF Finströmskamraterna vill igen tacka Harry för allt du gjort och gör för föreningen. Det är en ära att du är en av oss.